2 Aralık 2014 Salı

Joan Miro Sergisi


Sakıp Sabancı Müzesi, son olarak İstanbul’da açılan bir sergide yer alan işlerinin sahte çıkmasıyla akıllarda yer eden Joan Miró’ya hakkını bu sonbaharda teslim ediyor. Barselona’daki Joan Miró Vakfı, Mallorca’daki aile koleksiyonu Successió Miró ve yine Mallorca’daki Pilar ve Joan Miró Vakfı iş birliğiyle gerçekleşen sergi, 20. yüzyılın en mühim isimlerinden biri olan Katalan ressam ve heykeltıraşın olgunluk dönemine odaklanıyor. Erken dönemlerinde sürrealizme yakın duran Miró, olgunluk dönemlerinde kadın, kuş ve yıldız temalarına yoğunlaşarak kendine has, sembolik bir dil oluşturdu. Akdeniz coğrafyası ve insanına dair gözlemlerinden ilham alan Miró’nun SSM’de resim, baskı, heykel ve seramiklerinden örnekler görebilirsiniz.

Miro denildiğinde akla gelen ilk çalışmalardan birisi de General Franco sonrasında dünyadaki imajını değiştirmeye çalışan İspanya için yaptığı ve hala kullanılan turizm logosudur.



Joan Miro, uzun kariyeri boyunca yalnızca yağlıboya, baskı resim ve kitap resimleri üretmekle yetinmemiş; eskiz, kolaj, seramik, heykel, sahne tasarımı, duvar resmi ve dokuma alanlarında da çalışma yapmıştır.


Kırsalda geçen ömrümün özeti ve peşinden gideceğim şeyin başlangıç noktası" dediği ilk önemli eseri "Çiftlik" ünlü yazar Ernest Hemingway tarafından satın alındı. 1924 yılında Andre Breton Sürrealist Manifesto’yu yayınladığında, Andre Masson, Max Ernst, Louis Aragon ve Paul Elouard ile birlikte akıma ilk katılanlar arasında oldu. 



Katalan sanatçı, 1954 yılındaki Venedik Bienali’nde Grafik Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı ve 
Paris UNESCO binasındaki çalışmaları Uluslararası Guggenheim Ödülü’ne layık görüldü. 



Sanatçı Katalan kimliğinin sembolü Barcelona futbol takımının 75. yılı adına bir afişe imza atmış ve 1982’de İspanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın afişini tasarlamıştır.  




Sanatçının 1974 yılında Dünya Ticaret Merkezi için yaptığı duvar çalışması, 11 Eylül saldırılarında yok olan en değerli sanat eserlerinden biridir.





Bilet fiyatları:
Tam : 20 TL
Öğrenci : 10 TL

Yer:  Sakıp Sabancı MüzesiEmirgan Mh, Sakıp Sabancı Cd No:42, 34467 Istanbul

Tel: (0212) 277 2200

YAZAN

Minimalizmin "sanat" diye geçindiği şu günlerde bizim gibilere ihtiyaç var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder